”Det sjoveste ved min uddannelse er, at den er så anderledes”

Mød Mette, som er skibsførerstuderende ved SIMAC i Svendborg, og som drømmer om en anden livsstil end '8 til 16-tilværelsen'. Når hun er på havet, sejler hun for ESVAGT.

De maritime uddannelser tiltrækker en voksende andel af kvindelige studerende, og blandt dem er Mette Hoffmann Nørgaard. Mette søgte en alternativ livsstil i sin fremtidige karriere, og idéen om en traditionel '8 til 16-jobstruktur' stemte ikke overens med hendes opfattelse af et givende arbejde.

World Careers har talt med Mette og hendes rejse mod skibsføreruddannelsen, og om hendes valg af uddannelse, der for nogle kan virke som en udfordring.

Hvorfor valgte du at læse til skibsfører?

”I min gymnasietid søgte jeg UddannelsesGuiden tynd, og uddannelsen til skibsfører fangede mig, fordi man har fri halvdelen af året. Tanken om et '8 til 16-job' med 5 ugers ferie kedede mig allerede, før jeg havde oplevet det.”

Hvor meget fylder det at skulle ud og sejle på uddannelsen?

”I løbet af uddannelsen skal man have et års effektiv sejltid, hvilket vil sige, et år på et skib. Man er selvfølgelig også hjemme mellem sejltiden, men i ens praktik sejler man mere intensivt end når man er færdiguddannet.”

Hvad er det sjoveste ved uddannelsen som skibsfører?

”Det sjoveste ved min uddannelse er, at den er så anderledes. Når man arbejder ombord på et skib, skal man have en masse forskellige færdigheder. Vi bliver derfor uddannet til ”brandleder” og har intensive førstehjælpskurser. Fællesskabet er også enormt sjovt. Vi har et specielt fællesskab, fordi man typisk ser ens kollegaer mere end man ser sin familie, så et godt fællesskab er vigtigt.”

Har du oplevet, at andre tænker, at din uddannelse er en udfordring, fordi den skiller sig lidt ud? 

”De fleste tænker nok, at det er meget udfordrende at være væk hjemmefra i så lang tid, men jeg vælger at se positivt på det. Jeg sejler en måned, og derefter har jeg en hel måned fri, hvor jeg kan lave lige hvad jeg har lyst til, hvilket giver en enorm frihed.” 

Kan du nævne 3 ting, som kan motivere andre til at vælge uddannelsen?

”Det første ville være, at man møder folk fra hele verden, og nogle af dem ender med at blive dine tætte venner. Det andet ville være, at der er mange forskellige jobmuligheder. Man kan sejle alt fra containerskibe til små færger. Uddannelsen svarer til at tage det store kørekort. Man kan sejle alle slags skibe, men samtidig er der jobmuligheder på land efter et par år til søs. Det sidste ville nok være, at vi ikke betaler skat som danske søfarende.”

 

Kunne du tænke dig at læse mere om de maritime uddannelser? Så gå ind på vores hjemmeside www.worldcareers.dk.

Af Elisabeth Sidenius

onDemand