Maritim 10. klasse med vind i sejlene

I Holbæk søsatte man i 2022 en ny 10. klasse med fokus på det maritime. Det har vist sig at være en rigtig god idé. Ikke mindst for de unge, hvor 10. klassen er blevet et kæmpe hit.

I en tid, hvor undervisningen i 10. klasse traditionelt set har været centreret om almen uddannelse med fokus på fagene dansk, matematik og engelsk, er Holbæk et skridt foran: En specialiseret 10. klasse med det maritime i fokus, hvor de unge lærer om sejlads, navigation, udeliv og får indblik i skibsmotorer, el-systemer og maritime håndværk.

Den maritime 10. klasse har til formål at uddanne og forberede unge til en karriere inden for den maritime sektor, og de mange ildsjæle bag projektet gør det med imponerende succes.

Folkeskolen har ændret sig og har længe bevæget sig i en mere boglig retning. Det er vigtigt at trække i håndbremsen, og med de nye politiske toner om mere fokus på praksis, er vi med til at tilbyde et bredere udvalg af uddannelser”, fortæller Per, som er lærer i den maritime 10. klasse.

Ifølge Per er de maritime uddannelser vejen frem for unge, der ønsker at kombinere det akademiske med det håndværksmæssige.

”Mange børn og unge pakkes ind i forsigtighed”
De unge i den maritime 10. klasse pålægges et stort ansvar, når de er ude at sejle. Per er overbevist om, at de unge klarer sig med de ansvarsfulde opgaver, fordi de netop får dette ansvar i hænderne.

De lykkes med opgaverne, fordi vi voksne giver dem ansvaret og har tillid til, at de godt kan løse dem. Måske er vi kommet til at pakke en generation lige lovlig meget ind i forsigtighed, hvilket gør, at de også mister noget initiativ og troen på sig selv. Dette ønsker vi at bryde ved at give dem de rigtige opgaver, der viser dem vejen frem,”, siger Per.

Eleverne modnes og får tid til at tænke
Også eleverne selv udviser stor begejstring for initiativet. Her er der ingen tvivl om, at tilbuddet hjælper de unge med at tænke over, hvad de vil efter 10. klasse.

Efter 9. klasse vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle. Jeg var samtidig ret ung, så jeg synes, at det var for tidligt at gå i gang med en uddannelse. Jeg vidste heller ikke helt, hvilken vej jeg ville gå, og derfor synes jeg, det var rart at få et ekstra år, hvor jeg kan blive mere moden og klogere på, hvad jeg vil”, fortæller Margrethe, som startede i klassen sidste år.

Takket være de nye maritime færdigheder, har Margrethe nu en idé om, hvad hun synes kunne være spændende:

Lige nu tænker jeg, at jeg gerne vil være skibsmontør. Vi fik information om uddannelsen fra fagfolk, og jeg synes, det lød spændende, da man laver mange håndværksmæssige ting, som interesserer mig meget”, fortæller Margrethe.

Den maritime 10. klasse har ikke problemer med at få elever til næste skoleår. Lige nu er der plads til 18 elever, og lærerne oplever øget interesse. Initiativet bag tilbuddet kommer på baggrund af et samarbejde mellem Kystliv Holbæk, Søfart maritime håndværk og Nationalmuseet. Formålet er bl.a. at få flere til at vælge en maritim uddannelse. Men som Per siger: "Fællesskabet er det vigtigste. Så skal det faglige nok komme".

Fakta:
Den maritime 10. klasse i Holbæk blev etableret i 2022 i et samarbejde mellem Kystliv Holbæk, Søfart maritime håndværk og Nationalmuseet. Projektet har modtaget over 1 mio. kroner fra Den Danske Maritime Fond til udvikling. Klassen startede med 10 elever og har nu 18.

Læs mere om den maritime 10. klasse her.

Af Elisabeth Sidenius 

onDemand